Spať na novinky
Aktuality z Nemocnice Bory

Kolonoskopia nie je strašiak, ale pomáha v prevencii rakoviny hrubého čreva

Rakovina hrubého čreva sa vyskytuje na Slovensku v najvyššej miere z celej Európy. Kolonoskopia je preventívne vyšetrenie, ktoré pomáha v odhalení tejto zákernej choroby.

Máme prvé miesto vo výskyte rakoviny hrubého čreva

Väčšina chorobných zmien v čreve, z ktorých postupom času vzniká rakovina konečníka alebo rakovina hrubého čreva (KRCA – kolorektálny karcinóm), a taktiež včasné štádiá KRCA, nemajú často žiadne príznaky.

Na Slovensku lekári diagnostikujú ročne 3 000 nových pacientov s touto diagnózou a každoročne sa im nepodarí zachrániť 1 700 z nich.

Kolonoskopia vám môže zachrániť život

Kolonoskopia je pri prevencii rakoviny hrubého čreva veľmi dôležitým vyšetrením. Krv v stolici či chudokrvnosť môžu znamenať, že chorobné zmeny sú už v pokročilom štádiu a ťažšie sa liečia. Preto by sa mali polypy a nádory vyhľadávať vo včasnom štádiu, kedy sú ešte bezpríznakové.

Nie je to len diagnostický nástroj, ale dokážeme aj liečiť, či už predštádiá rakoviny, dokonca v niektorých vybraných prípadoch aj skoré štádiá rakoviny hrubého čreva,” vysvetľuje MUDr. Radovan Juríček, gastroenterológ Nemocnice Bory.

Kolonoskopia už nemusí byť bolestivá

V našej spoločnosti stále pretrvávajú mýty o kolonoskopii ako o veľmi nepríjemnom a bolestivom vyšetrení. Ide o endoskopické́ vyšetrenie, čiže zavedenie ohybného pristroja s kamerou do konečníka, hrubého čreva a koncovej časti tenkého čreva.

Vďaka modernej technike a analgosedácii je naozaj väčšina pacientov, ktorí podstúpia toto vyšetrenie, spokojná a z kolonoskopie odchádzajú s pocitom, že ich toto vyšetrenie vôbec nebolelo. Navyše vyšetrenie vykonajú skúsení odborníci.

Pozrite si nové video, v ktorom MUDr. Juríček prezradí viac nielen o priebehu kolonoskopie, ale aj jej výhodách pre pacienta.

Ako sa pacient dostane na kolonoskopiu

Pacientovi je navrhnuté kolonoskopické vyšetrenie, ak ho trápia zdravotné ťažkosti, ako napríklad prítomnosť krvi v stolici, chudokrvnosť, chronické́ hnačky, zápchy či iné problémy so stolicou.

Skríningová kolonoskopia

Na vyšetrenie pacienta odosiela lekár. V mnohých prípadoch ide o vyšetrenie z preventívnych dôvodov – skríningová kolonoskopia.

Tím grastroenterelogického pracoviska

Cieľom pracoviska gastroenterológie v Nemocnici Bory je komplexná starostlivosť o pacientov pod jednou strechou. Primárom gastroenterológie je skúsený odborník a špecialista na bilio-pankreatickú endoskopiu MUDr. Branislav Kunčak.

Na našom gastroenterologickom pracovisku v Nemocnici Bory sa venujeme aj prevencii rakoviny hrubého čreva. Náš tím pozostáva z viacerých odborníkov, gastroenterológov, ktorí mnohí patria naozaj medzi európsku špičku,” vysvetľuje primár Branislav Kunčak.

Pracovisko poskytne široké spektrum diagnostických a terapeutických metód ako napríklad:

  • skríning kolorektálneho karcinómu,
  • bilio-pankreatickú endoskopiu (čiže metódy ako ERCP- endoskopická retrográdna cholangiopankreatikografia,
  • EUS- endoskopická ultrasonografia) a starostlivosť o pacienta s nešpecifickými črevnými zápalmi (IBD),
  • starostlivosť o IBD pacientov pod gesciou pani docentky MUDr. Zuzany Zelinkovej.