Spať na novinky
Aktuality z Nemocnice Bory

V rakovine hrubého čreva sme na prvom mieste v Európe

Prečítajte si to najzaujímavejšie z nášho livestreamu s MUDr. Radovanom Juríčkom, gastroenterólogom z endoskopického pracoviska v Nemocnici Bory.

Téma kolorektálneho karcinómu, t.j. rakoviny hrubého čreva, a prevencia spojená s týmto ochorením je vždy aktuálna. Práve Slovensko je totiž dlhodobo na prvej priečke rebríčka vo výskyte prípadov rakoviny tohto druhu v Európe.

Navyše patríme medzi krajiny s najväčšou úmrtnosťou na rakovinu hrubého čreva. Na Slovensku je to dokonca druhý najčastejšie sa vyskytujúci druh rakoviny, u mužov po pľúcach, u žien po rakovine prsníka.

Čo spôsobuje rakovinu hrubého čreva?

Vznik rakoviny hrubého čreva je daný viacerými faktormi. Tým najčastejším a zároveň aj najlepšie ovplyvniteľným je spôsob života. Ako Slováci radi holdujeme nezdravej strave. Napríklad v rebríčku, ktorý vydáva Európska gastroenterologická spoločnosť, je Slovensko na prvom mieste. Na poslednom mieste je Grécko.

Stredomorská kuchyňa určite robí obrovský rozdiel, prečo je u nich najnižší výskyt rakoviny hrubého červa a u nás najvyšší. Ešte si k tomu pridajme fajčenie cigariet, dosť vysokú konzumáciu alkoholu na Slovensku a výsledok je takýto nelichotivý.

Ročne diagnostikujeme viac ako 4 500 prípadov rakoviny hrubého čreva

Napriek tomu, že sme malá krajina, je u nás diagnostikovaných cez 4 500 prípadov rakoviny hrubého čreva ročne u mužov aj žien. Je to veľké číslo. Preto je veľmi dôležité zachytiť rakovinu hrubého čreva v skorom štádiu.

Samozrejme, platí to pre všetky typy rakoviny. Vieme tak predchádzať aj vzniknutiu samotnej rakoviny. Navyše skorým záchytom môžeme toto ochorenie oveľa účinnejšie riešiť ako v pokročilých štádiách.

Ako vzniká rakovina hrubého čreva

Toto vážne ochorenie vzniká najčastejšie na sliznici hrubého čreva z polypov. To sú výrastky, ktoré hľadáme na sliznici čreva počas preventívnych kolonoskopií. Tieto polypy sa postupom času v priebehu rokov zvrhnú na zhubnú rakovinu. Tá najprv rastie na sliznici čreva, prerastie celú jej stenu a až potom sa šíri krvou do celého organizmu.

Spôsob, akým vieme predchádzať celej rakovine je, že my vieme odstrániť ešte predštádiá rakoviny – polypy. Tým pádom k rakovine buď nedôjde, alebo ju zachytíme v skorom štádiu.

Krv v stolici

Keď má človek krv pri stolici, musí to automaticky znamenať, že má rakovinu? Nemusí. Ľudia v skorých štádiách rakoviny hrubého čreva nemajú žiadne ťažkosti. Nemajú ani viditeľnú krv pri stolici.

Typické príznaky, ktoré sa v literatúre uvádzajú, ako varovné príznaky sú:

  • krv pri stolici,
  • zmeny charakteru vyprázdňovania,
  • chudnutie,
  • chudokrvnosť.

To sú dosť neskoré štádia rakoviny hrubého červa. Krv v stolici je považovaná za najcitlivejší parameter alebo prvý, ktorý nastupuje, ale ešte pred ním je okultné krvácanie. To je test, ktorým vyhľadávame mikroskopické množstvo krvi v stolici, ktoré ešte človek nevidí voľným okom.

Ako rozlíšiť rakovinu hrubého čreva od iných ochorení? Na prvý pohľad sa to nedá rozlíšiť. Preto je dôležitá kolonoskopia. Pretože ani samotný test na okultné krvácanie vám nepovie, čo je príčinou krvi v stolici.

Kedy je už potrebné vyhľadať lekára?

V prípade, keď máte v rodine potvrdenú rakovinu, vtedy by mal pacient prísť aspoň o 10 alebo 15 rokov skôr, ako bol príbuzný diagnostikovaný. Štandardne, u zdravých pacientov je to po päťdesiatom roku života alebo v dovŕšení päťdesiateho roku života.

Pacient sa môže rozhodnúť pre preventívnu prehliadku u svojho praktického lekára, kde mu vyšetria stolicu. Alebo sa pacienti môžu objednať na gastroenterologické pracovisko na preventívnu kolonoskopiu po dovŕšení 50. roku života.

V európskych krajinách zintenzívnili prevenciu

Prečo sú Slováci prví v Európe? Vidno to napríklad v našich okolitých krajinách, ktoré sme my „zosadili“ z toho prvého miesta. Naši susedia urobili obrovský kus roboty v tom, že zintenzívnili prevenciu.

Nemôžeme si nahovárať, že v Maďarsku alebo v Českej republike radikálne zmenili kuchyňu alebo to, ako sa stravujú. Myslím si, že naše stravovanie a kuchyňa, ktorá vychádza ešte z rakúsko-uhorskej kuchyne je stále rovnaká.

Naše susedné krajiny spravili veľký krok, čo sa týka tejto prevencie. Rozdiel je hlavne v tom, že síce aj oni žijú relatívne dosť nezdravo, konzumujú veľa alkoholu a rovnako tak fajčia, čo sú samozrejme objektívne rizikové faktory, ale majú lepšiu prevenciu.

To znamená, že u nich oveľa viac ľudí v rizikovom veku medzi 50 a 70 rokov života podstúpi preventívne vyšetrenia. Už len absolvujú napríklad test stolice na okultné krvácanie. Je to naozaj neinvazívny test, ktorý nás vie nejakým spôsobom nasmerovať.

Rizikové faktory rakoviny hrubého čreva

Ideálne je, keď si predstavíte grécku stredomorskú stravu. To znamená jesť:

  • chudé mäso,
  • veľa zeleniny,
  • veľa vlákniny a ovocia,
  • nevyhýbať sa ani takým jedlám ako sú ryby, ktoré sú tiež zdravé.

Je dôležité mať pravidelnú fyzickú aktivitu, aktívne tráviť voľný čas. Nadváha, ako civilizačné ochorenie, je rizikovým faktorom mnohých ochorení od kardiovaskulárnych, cez diabetes až po rakovinu hrubého čreva.

Takisto je dôležité dbať na pravidelné vyprázdňovanie, lebo zápcha a takisto nesprávna životospráva sa k tomu môže pridávať. Odporúčam pacientom, ako najlepšiu prevenciu žiť zdravšie, zanechať fajčenie, obmedziť pitie alkoholu. To sú najjednoduchšie rady, ktoré sa žiaľ ľahšie povedia ako napĺňajú.

Medzi rizikové faktory rakoviny hrubého čreva patrí:

  • obezita,
  • alkohol,
  • cigarety,
  • strava s prevahou červeného mäsa, vyprážaných jedál, údeného.

Genetická predispozícia rakoviny hrubého čreva

Genetická záťaž môže byť príčinou vzniku rakoviny hrubého čreva. Dokonca máme rôzne syndrómy, ktoré sa dedia v rodinách. Preto ľudia, ktorí majú rodinného príslušníka v pokrvnom príbuzenstve s rakovinou hrubého čreva, by si mali na prevenciu dávať väčší dôraz a chodiť čo najčastejšie na preventívne prehliadky.

Existujú syndrómy, pri ktorých je jasná genetická stopa. Ale vo väčšine prípadov rodinu spája rovnaká kuchyňa a návyky. Takáto spojitosť je oveľa silnejšia ako genetická záťaž.

Prejavuje sa ochorenie skôr u starších ľudí?

Je štatisticky dokázané, že rakovina hrubého čreva sa prejavuje skôr u starších ľudí. Preto je dôležité zachytiť rakovinu v skorých štádiách. Žiaľ, v dnešnej dobe majú mladší ľudia horšiu životosprávu a tým pádom sa toto ochorenie čoraz častejšie diagnostikuje aj u nich.

Na Slovensku realizujeme skríningové vyšetrenia u pacientov od päťdesiateho roku života do sedemdesiateho. Neznamená to, že ľudia nad sedemdesiat rokov nemajú rakovinu. Práve tam to kumuluje ten výskyt. Je to dané tým, že po sedemdesiatom roku života má už väčšina ľudí iné zdravotné problémy, preto je preventívne vyšetrenie na dobrovoľnej báze.

Vysoký počet pacientov s rakovinou hrubého čreva sú práve mnohí sedemdesiatnici, ktorí sa nepodrobili dvom kolonoskopiám, ktoré mali absolvovať v 50-tke a 60-tke. Aj to prispieva k tomu, že sa dostanú do štádia rakoviny vo vyššom veku.

Kolonoskopia – vyšetrenie hrubého čreva

Medzi diagnostické metódy patrí teda najmä kolonoskopia. Ide o endoskopické vyšetrenie, čiže zavedenie ohybného prístroja s kamerou do konečníka, hrubého čreva a koncovej časti tenkého čreva.

Medzi pacientami je veľmi obávaná. Okrem nej má pacient aj iné možnosti na odhalenie okultného (skrytého) krvácania:

  • Vyšetrenie stolice, ktoré však neodpovie na to, čo je príčinou pozitívneho nálezu krvi. Nie každá krv v stolici znamená, že ide o rakovinu.
  • Komerčné testy na potvrdenie malignity v krvi zo stolice, ale takisto nepovedia, čo presne je za tým, ak to napríklad nie je malignita.
  • Vyšetrenie kapsulovou endoskopiou, prostredníctvom ktorej pacient prehltne kapsulu, t.j. inovatívny druh endoskopu s kamerami, ktoré tvoria 360° obraz sliznice. Touto metódou sa vyšetruje hlavne tenké črevo. Pri hrubom čreve je tiež možnosť využiť túto metódou, avšak pri náleze polypu ho kamera nevie odstrániť.
  • CT kolonografia, počas ktorej vám rádiológ vie zistiť či máte polyp. V takom prípade aj tak budete musieť absolvovať návštevu u gastroenterológa a kolonoskopiu.
  • Kolonoskopia je nielen diagnostické vyšetrenie, ale aj terapeutické. Pretože počas vyšetrenia vie gastroenterológ nielen pacienta diagnostikovať, ale aj liečiť.

Pre pacienta kolonoskopia už nemusí byť utrpenie

Mnoho pacientov malo hlavne z minulosti veľmi zlú skúsenosť s kolonoskopiou. Ale doba ide dopredu. Tak je to aj v endoskopii. V súčasnosti máme naozaj väčšinu týchto vyšetrení robených v analgosedácii alebo celkovej anestézii.

Pacientov nerozfukujeme ako balóny, ako tomu bolo v minulosti. Používame hlavne vodnú náplň čreva, insuflujeme tam oxid uhličitý, nie vzduch. Pacienti toto vyšetrenie už s analgosedáciou vnímajú veľmi dobre.

Kolonoskopia je pri prevencii rakoviny hrubého čreva veľmi dôležitým vyšetrením. Krv v stolici či chudokrvnosť môžu znamenať, že chorobné zmeny sú už v pokročilom štádiu a ťažšie sa liečia. Preto by sa mali polypy a nádory vyhľadávať vo včasnom štádiu, kedy sú ešte bezpríznakové.

Možnosti liečby rakoviny hrubého čreva

Možnosti liečby sa líšia od štádia v akom pacienta zachytíme. Napríklad, modelovo pacient príde s pozitívnou stolicou na okultné (skryté) krvácanie a zistíme, že má rakovinu. Pacient je prekvapený, pretože sa cíti dobre, chodí do práce, nemá žiadne zdravotné ťažkosti.

Zachytenie ochorenia čreva v časnom štádiu

Pacient absolvoval preventívnu prehliadku, z ktorej ho poslali na vyšetrenie a predsa mu nájdeme rakovinu. To je najlepší prípad, lebo vtedy posielame pacientov na CT vyšetrenie, odoberáme mu vzorku, aby sme potvrdili diagnózu a odosielame ho na chirurgický zákrok.

Častokrát sa stane, že pacienta chirurgovia operujú, vyberú nádor z čreva a pacient je v podstate zdravý. Nepotrebuje žiadnu chemoterapiu, žiadne ožarovanie a vyžaduje si iba sledovanie a opätovnú kolonoskopiu. Keď sa rakovina hrubého čreva zachytí včas, tak je liečiteľná. V prvých štádiách rakoviny hrubého čreva majú päťročné prežívanie prakticky všetci pacienti (vyše 90%).

Keď sa prejavia príznaky

Opačný extrém je, keď pacient prichádza už s príznakmi ako:

  • chudnutie,
  • chudokrvnosť,
  • hnačky, alebo striedanie sa hnačiek so zápchou,
  • krvavé stolice.

Vtedy, ak zistíme rakovinu, pošleme pacienta na CT, zistíme, že má metastázy aj v pečeni. Vtedy je liečba oveľa zložitejšia. Pacient musí podstupovať chemoterapiu. Operuje sa, aby nádor neupchal črevo alebo sú tumory položené veľmi nízko v konečníku. Vtedy chirurgovia pristupujú k robotickým operáciám, aby sa zachovala kontinuita čreva a pacient nemusel mať vývod. Veľakrát nastupuje aj ožarovanie.

Dôležitosť prevencie rakoviny konečníka

Proces liečby je oveľa zložitejší a samozrejme aj to päťročné prežívanie pacientov je oveľa nižšie (okolo 13%), žiaľ napriek komplexnej liečbe, ako tých v skorých štádiách. Preto je prevencia taká dôležitá. Potrebujeme, aby na prvý pohľad zdraví ľudia, chodili na vyšetrenia. Nečakať, keď mi bude zle, lebo to je tiež časť argumentu – však mi nič nie, na čo mám ísť na vyšetrenie? Prečo si mám robiť zle?

Príďte na vyšetrenie a k odborníkom, kým sa cítite dobre, kým ste zdraví. Pretože vtedy, aj keď vám niečo nájdu, bude to úplne niečo iné, ako keď prídete, keď vám už rakovina prerastá.

Endoskopické pracovisko Nemocnice Bory

V Nemocnici Bory sa dokážeme komplexne postarať o našich pacientov – od prvotného záchytu, cez komplexnú diagnostiku, až po liečbu, ak je potrebné aj chirurgickú.

Sú špeciálne prípady, kedy vieme problém riešiť aj endoskopickými metódami. Napríklad zistíme pokročilú léziu (abnormálne bunky), ktorá už môže mať aj charakter takmer nádoru. Vtedy to vieme ešte endoskopicky riešiť.

Akých ochoreniam sa venujete na gastroenterelogickom pracovisku?

Náš tím pracuje na gastroenterologickom oddelení pod vedením primára MUDr. Branislava Kunčáka. Súčasťou pracoviska je aj tím IBD (inflammatory bowel disease, predstavuje zápalové ochorenie tráviaceho traktu) lekárov pod vedením pani doc. Zelinkovej a MUDr Kadlečkovej, ktoré sú odborníčky európskeho formátu na zápalové ochorenia čriev.

IBD ochorenia

V Nemocnici Bory máme aj centrum pre biologickú liečbu, kde sa podávajú tieto špecifické liečby pre tých najťažších, najkomplikovanejších pacientov. Pani doc. Zelinková sa venuje napríklad pacientkam, ktoré sú tehotné a majú tieto zápalové ochorenia čreva.

V spolupráci s našimi chirurgami pod vedením pána primára Podmanického sa venujú aj operatívnej starostlivosti, respektíve následnej pooperačnej starostlivosti o najkomplikovanejších pacientov. V prípade starostlivosti o pacienta Nemocnica Bory poskytuje komplexnú starostlivosť pod jednou strechou, kde spolupracuje:

  • gastroenterológ,
  • rádiológ,
  • chirurg
  • a takisto náš stacionár, kde sa denne podáva liečba, nielen onkologická, ale napríklad aj biologická.

Pankreatobiliárna gastronétorológia

Druhou oblasťou je pankreatobiliárna gastronétorológia, ktorej sa venuje hlavne primár gastroenterelógie MUDr. Branislav Kunčak. Ide o sonografické a endosonografické vyšetrovanie pankreasu, žlčových ciest, kedy vieme pacientov nielen diagnostikovať, ale aj liečiť.

V prípade obštrukcie žlčových ciest, vieme podať biopsie z tumorov pankreasu, aby mohli byť pacienti liečení v spolupráci s onkológmi. Pre pacientov zabezpečujeme multiodborovú spoluprácu.

Funkčná diagnostika

MUDr. Záhorcová momentálne poskytuje funkčnú diagnostiku ako jediné pracovisko v Bratislave. Ide o zabezpečenie diagnostiky ochorení pomocou merania funkčnej schopnosti orgánových systémov. Pomocou vyšetrovacej metódy manometrie a meraní pH zisťujeme, či pacienti nemajú ochorenie pažeráka.

Ďalšie vyšetrovacie metódy 

  • Gastroskopia – diagnostický postup cez ústa na vyšetrenie pažeráka, žalúdka, dvanástnika.
  • Kolonoskopia – vyšetrenie hrubého čreva pomocou kolonoskopu cez konečník.
  • Endosonografia – vyšetrenie tráviaceho traktu ultrazvukovou sondou ERCP – endoskopické vyšetrenie žlčových ciest s možnosťou vybratia kameňov zo žlčových ciest či zavedenie trubičiek (stentov) do žlčových ciest či pankreatického vývodu
  • Cholangioskopia– vyšetrenie, pri ktorom sa gastroenterológ kamerou pozerá do žlčových ciest.
  • Kapsulová enteroskopia – neinvazívne diagnostické vyšetrenie tenkého čreva, ktoré pomáha nielen pri diagnostike pacientov so zápalovými ochoreniami čriev.

Pozrite si video s predstavením nášho endoskopického tímu.

Môže vegetarián dostať rakovinu hrubého čreva?

Môže, ale je to menej pravdepodobné ako „nevegetariánski rovesníci“. Vegetarián môže ísť príkladom svojmu okoliu v zdravom životnom štýle, ale nedá sa to úplne vylúčiť. Sú tam aj iné faktory ako napr. fajčenie, ktoré zohrávajú svoju úlohu.

Vie aj proktológ zistiť rakovinu hrubého čreva?

Vie. Pokiaľ je rakovina hrubého čreva veľmi nízko uložená. Veľakrát prichádzajú pacienti k proktológom s tým, že majú viditeľné krvácanie, myslia si, že sú to hemoroidy, a niekedy aj proktológ diagnostikuje rakovinu.

Je to vtedy, keď to pacienti trošku zanedbajú, myslia si, že majú hemoroidy, nebudú riešiť krvácanie. Ale v dnešnej dobe proktológovia prakticky vždy pacienta s nálezom odporučia na kolonoskopiu. V našej spoločnosti stále pretrvávajú mýty o kolonoskopii ako o veľmi nepríjemnom a bolestivom vyšetrení.

Vďaka modernej technike a analgosedácii je naozaj väčšina pacientov, ktorí podstúpia toto vyšetrenie, spokojná a z kolonoskopie odchádzajú s pocitom, že ich toto vyšetrenie vôbec nebolelo. Navyše vyšetrenie vykonajú skúsení odborníci.

Pozrite si nové video, v ktorom MUDr. Juríček prezradí viac nielen o priebehu kolonoskopie, ale aj jej výhodách pre pacienta.