Spať na novinky
Aktuality z Nemocnice Bory

Dlhodobý stres má vplyv na mozog

Hosťom júlového livestreamu na našej sociálnej sieti Instagram bol líder pre neurovedy v Nemocnici Bory MUDr. Kamil Koleják, PhD. MSc. Prečítajte si to najzaujímavejšie.

Čo všetko zahŕňa neurochirurgia

Neurochirurgia je medicínsky odbor, ktorý sa zaoberá chirurgickou liečbou ochorení nervového systému:

  • mozgu
  • miechy
  • periférnych nervov

Nakoľko medzi miechovými koreňmi a kostnými štruktúrami chrbtice je úzky vzťah aj ochorenia chrbtice ako takej.

Neurochirurgia – mladý a dynamický odbor

Je to mladý, dynamicky sa rozvíjajúci odbor, ktorý sa začal rozvíjať v období päťdesiatych až šesťdesiatych rokov spolu so rozvojom mikroskopických techník v operačnej liečbe. Práve tie spolu s rozvojom diagnostických modalít(CT, MR)nám otvorili úplne nový svet a významným spôsobom ovplyvnili možnosti operačnej liečby.

Mikrochirurgické techniky

Nervové tkanivo patrí medzi najkomplikovanejšie, najcennejšie a najjemnejšie štruktúry tela, ktoré sa nemá možnosť „ opraviť“ , preto musíme k týmto štruktúram pristupovať veľmi sofistikovane, cielene a jemne. Práve mikrochirurgické techniky nám otvárajú nové možnosti liečby nervových ochorení.

neurochirurgia operacia

Neurochirurgické pracovisko Nemocnice Bory

Našim pacientom poskytujeme komplexnú neurochirurgickú starostlivosť tak, že prakticky nemusia odchádzať do zahraničia.

Neurochirurgické pracovisko Nemocnice Bory je vybavené najmodernejším technickým vybavením vrátane:

  • zariadení na monitorovanie centrálneho nervového systému,
  • mikroskopy,
  • vybavenie pre realizáciu endoskopických výkonov,
  • ako aj navigačných zariadení, O-arm,
  • technické vybavenie a inštrumentáriá pre mikrochirurgické operácie.

Ošetrujeme nádorové ochorenia aj úrazy

Zameriavame sa na nádorové ochorenia uložené v hlbokých štruktúrach mozgu, ktoré sú ťažko dostupné. Ako aj na oblasť spodiny lebečnej, ktorá patrí medzi najnáročnejšie disciplíny alebo subšpecializácie neurochirurgie, ako aj cievne ochorenia mozgu. Poskytujeme komplexnú starostlivosť pacientom s ochorením chrbtice a miechy.

Okrem plánovaných zákrokov a liečbe ochorení, ošetrujeme akútne stavy – úrazy, ktoré zaberajú značnú časť našej činnosti. Medzi najnáročnejšie operácie patria operácie centrálneho nervového systému, ktorými zasahujeme mikrochirurgickou technikou do najdokonalejšej štruktúry, aká vôbec existuje.

Neurochirurgický tím

Na neurochirurgickom pracovisku v Nemocnici Bory pracuje:

  • tím atestovaných špecialistov,
  • ale aj mladých lekárov, ktorí sa pripravujú na túto špecializáciu.

Náš tím dokáže pokryť všetky špecializované činnosti, teda aj tie najnáročnejšie operácie na centrálnom nervovom systéme, mieche, periférnych nervoch a chrbtici. Naše pracovisko je porovnateľné s úrovňou pracovísk vo vyspelej Európe.

Multiodborová spolupráca

Neurochirurgické pracovisko je súčasťou odboru neurovedy, to znamená, že úzko spolupracuje s kolegami z neurológie, psychiatrie. V tíme máme aj psychológov a logopéda. Tým dokážeme poskytovať komplexnú starostlivosť pacientom s ochorením nervového systému vrátane operačnej liečby.

V spolupráci s kolegami z traumatológie vytvárame spondylochirurgické centrum, ktoré poskytuje aj akútnu aj plánovanú operačnú starostlivosť. Teda dokážeme operovať náročné operácie na mieche s pomocou mikroskopických techník využijúc monitorovanie funkcie miechy. Zároveň dokážeme pristupovať k mieche vo všetkých úrovniach s tým, že využívame aj endoskopické metódy.

Ako jedni z prvých dokážeme endoskopickou technikou ošetriť všetky časti chrbtice, to znamená krčnú, hrudnú aj driekovú oblasť. Myslím si, že v krátkej dobe budeme lídrami v tejto oblasti v rámci našej krajiny.

Ako vyzerá cesta „akútneho“ pacienta ?

  1. Príde pacient s poruchou vedomia, ktorá môže vzniknúť po úraze alebo spontánne, na úsek urgentného príjmu.
  2. Je privolaný neurológ, ktorý pacienta neurologicky vyšetrí.
  3. Bezprostredne podstupuje sériu vyšetrení CT, podľa potreby magnetickú rezonanciu.
  4. Podľa nálezov prechádza do starostlivosti neurológa, v prípade potreby operačného zákroku neurochirurga.

Ošetrenia všetkých typov ochorenia mozgu

Súčasťou liečby môže byť aj endovaskulárna liečba – Nemocnica Bory disponuje aj intervenčnou rádiológiou. V takomto komplexe je možné ošetriť všetky typy ochorení mozgu.

Súčasťou starostlivosti v určitom štádiu liečby, pokiaľ to situácia vyžaduje  pacient kontinuálne prechádza do starostlivosti aj psychológa, aby sme mu pomohli spríjemniť pobyt v nemocnici, pokiaľ  tu trávi dlhší čas. Všetky tieto odbory dispenzarizujú pacientov a sledujú priebeh ich ochorenia pokiaľ to stav vyžaduje aj dlhodobo.

Diagnostika pacienta s nádorovým ochorením

Pacienta s nádorovým ochorením mozgu vieme komplexne dodiagnostikovať. Pacient dokáže v našom zariadení podstúpiť vyšetrenie magnetickou rezonanciou.

Máme tu aj oddelenie  nukleárnej medicíny, v ktorom častokrát dovyšetrovávame pacienta a následne ho pripravujeme na operáciu.

Mikrochirurgické vybavenie

V rámci operačnej liečby disponujeme kompletným mikrochirurgickým inštrumentáriom:

  • mikroskopom – zariadenie, ktoré sa používa takmer pri každej operácii,
  • navigáciou a ďalšími podpornými zariadeniami,
  • využívame funkcie neuromonitoringu,
  • máme špecializovaného neurofyziológa, ktorý monitoruje funkcie.

Pacienta dokážeme prebudiť počas operácie

Pacienta dokážeme operovať aj spôsobom prebudenia (tzv. awake“) počas operácie, keď operujeme v dôležitých lokalizáciách mozgu. Tým pádom dokážeme poskytnúť komplexnú starostlivosť.

Keďže v nemocnici je aj zariadenie intervenčnej rádiológie, úzkou spoluprácou dokážeme ošetriť pacientov, ktorí majú cievne ochorenia mozgu, medzi ktoré patria aneuryzmy (výdute) a artériovenózne malformácie.

Dokážeme ich ošetriť buď endovaskulárne alebo chirurgicky alebo aj kombinovane. Nemocnica disponuje aj hybridnou operačnou sálou, to znamená, že na jednej operačnej sále dokážeme prevádzať paralelne obidva výkony.

Rozdiel medzi neurochirurgiou a neurológiou

Pre pacienta je to pomerne podstatná informácia, aby sa so svojimi ťažkosťami zorientoval a navštívil správneho odborníka. Nápomocný by mal byť praktický lekár, ktorý by mal pacienta nasmerovať.

Častokrát na základe získaných informácií z médií a sociálnych sietí sa v tom pacient stráca, ale v podstate to je zásadný rozdiel.

Práca neurológa

Pacient, ktorý má nejaké prejavy ochorenia nervového systému má byť primárne vždy pred vyšetrením neurochirurgom vyšetrený neurológom.

Neurológ:

  • analyzuje ťažkosti pacienta
  • nasmeruje pacienta, akým spôsobom je ochorenie možné dodiagnostikovať,
  • pomôže mu v predpise a realizácii vyšetrenia napr. magnetickou rezonanciou,
  • určí, ktorá časť nervového systému má byť napr. magnetickou rezonanciou vyšetrená a na čo má byť vyšetrenie zamerané.

To potom napomáha skrátiť dobu stanovovania diagnózy.

Vyšetrenia u neurológa a neurochirurga

  1. V momente, keď pacient pociťuje ťažkosti, navštívi svojho praktického lekára.
  2. Ten ho odporučí na vyšetrenie u neurológa.
  3. Neurológ definuje ochorenie.
  4. Neurológ posiela pacienta za neurochirurgom, v prípade, že sa uvažuje o operačnej liečbe.
  5. Neurochirurg je partner pre pacienta, keď je jeho ochorenie možné liečiť chirurgicky.
  6. Výsledkom konzultácie je rozhodnutie, či a ako sa operácia realizuje.

Vysetrenie MRI Nemocnica Bory

Konzervatívne metódy vs. neurochirurgický zákrok

Toto rozhodnutie je možné stanoviť len na základe podrobných zobrazovacích vyšetrení. V prípade mozgu, vyšetrenie magnetickou rezonanciou, ktorá veľmi podrobne anatomicky poskytuje informáciu o:

  • patologicky zmenených štruktúrach,
  • prítomnosti nádorového ochorenia
  • vylúčení nádorových ochorení s pomocou aplikácie kontrastnej látky alebo prítomnosť cievnych ochorení.

MR vyšetrenia

Je to vyšetrenie,  bez ktorého sa nedokážeme zaobísť. Dnes takýmto spôsobom dokážeme viac-menej presne stanovovať aj o aký typ nádorového ochorenia ide.

V určitých prípadoch MR vyšetrenie rozširujeme o iné funkčné vyšetrenia MR tzv. fMR. Dnes magnetická rezonancia dokáže lokalizovať funkčné centrá pre reč, zrak a pod. Zásadným spôsobom to rozširuje informácie a umožňuje realizovať operačné výkony bezpečne. Je rozhodujúcim vyšetrením, na základe ktorého sa rozhodujeme pre operačnú, alebo neoperačnú liečbu.

Rádiochirurgia a CyberKnife

Mnohé diagnózy , ktoré sa v minulosti na mozgu operovali, sa dnes riešia iným spôsobom. Jednou z možností je napríklad rádiochirurgia.

Nemocnica Bory disponuje zariadením, ktoré sa volá CyberKnife. Je to zariadenie, ktoré dokáže veľmi presne a cielene ožarovať nádory mozgu. V prípade, že sú nádory uložené na miestach, ku ktorým nemáme bezpečný pristúp, alebo nám iné okolnosti bránia operovať, vieme ich aj takýmto spôsobom, ako prvý v republike, liečiť.

Ochorenia mozgu

Ochorenia mozgu sa dajú rozdeliť podľa rôznych pohľadov, do rôznych kategórií. Medzi najzávažnejšie ochorenia patria nádorové ochorenia mozgu.

Medzi typické  prejavy ochorenia mozgu patrí aj bolesť hlavy. Príčinou samotnej bolesti hlavy môže byť začiatok banálneho, bežného vírusového ochorenia. Vtedy nie je dôvod robiť paniku a tento stav je možné liečiť používaním bežných preparátov od bolesti.

Bolesť hlavy ako signál

Chronická bolesť hlavy môže mať rôzne príčiny. Závažnejšie sú situácie, keď sa takýto stav objaví u pacienta, ktorý v minulosti takouto bolesťou nikdy netrpel. Jedná sa o často  intenzívnu bolesť hlavy, ktorou pacient v minulosti netrpel.

Bolesť prichádza náhle. Môže byť sprevádzaná ďalšími prejavmi ako pocit na zvracanie, prípadne až porucha vedomia. To všetko je dôvodom k tomu, aby pacient v takomto prípade vyhľadal oddelenie urgentnej medicíny, resp. centrálne príjmy.

Migréna

V ženskej populácii sa často stretávame s migrénóznymi bolesťami.  Všeobecne sa dá odporúčiť konštatovať , že migréna je typ ochorenia, ktorý je potrebné za liečiť včas analgetickou liečbou.

Migréna je typ ochorenia, ktorý manažuje neurológ po vylúčení všetkých závažných príčin. Neurológ sprevádza pacienta ochorením a dlhodobo ho lieči.

Neurologický deficit

Ďalšími prejavmi ochorení centrálneho nervového systému sú rôzne typy neurologického deficitu. Zvlášť keď vznikne náhle, je potrebné vyhľadanie odborníka, špecialistu.

  • poruchy zraku,
  • náhle poruchy sluchu,
  • poruchy reči,
  • poruchy hybnosti končatín

sú všetko dôvody, ktoré vypovedajú o niečom potencionálne závažnom.

Patria do kategórie tých symptómov , kedy je potrebné vyhľadať špecialistu – neurológa s cieľom doriešenia.

Epilepsia

Vzácnym , ale veľmi závažným prejavom je epilepsia. Epilepsia môže byť jeden z počiatočných prejavov napríklad aj nádorového alebo cievneho ochorenia mozgu.

Novovzniknutý epileptický záchvat určite patrí k stavom, kedy je nutné pacienta dovyšetrovať formou hospitalizácie.

Kedy s bolesťou hlavy navštíviť lekára

Pokiaľ je to stav, ktorý:

  • je zvládnuteľný bežným analgetikom,
  • neopakuje sa často,
  • je sporadický,
  • predchádza tomu bežné ochorenie, alebo fyzická námaha a pod.,

netreba myslieť na najzávažnejšie veci.

Navštívte lekára:

  • pokiaľ sa intenzívna bolesť hlavy objaví prvýkrát,
  • bolesť je veľmi intenzívna a nereaguje na analgetika,
  • bolesť hlavy u detí – pokiaľ sa eliminujú iné príčiny, ako je porucha zraku, zlá korekcia, alebo aj emocionálne rozpoloženie dieťaťa.

Čo spôsobuje ochorenia mozgu?

Príčiny sú veľmi rozdielne, častokrát neznáme.

Nádory mozgu

Ak hovoríme o nádorových ochoreniach, vonkajšie vplyvy majú menší význam. Podstúpená radiačná liečba môže indukovať vznik nádorov.

Častokrát vznikajú bez zjavnej príčiny a zásadným spôsobom sa nevieme vyhnúť určitým typom nádorových ochorení.

  • Poznáme určité typy nádorov, ktoré sa vyskytujú v detskom veku.
  • Poznáme typy nádorov, ktoré sa vyskytujú vo vyššom veku. Tie sú definované tým, že nevieme presnú príčinu ich vzniku.

V súčasnosti , že v určitých typoch nádorov môže zohrávať úlohu aj genetika.

Cievne ochorenia mozgu

Cievne ochorenia mozgu sa vyskytujú v určitej vekovej kategórii v mužskej alebo ženskej populácii, ale vo väčšine prípadov bezprostrednú príčinu nepoznáme.

Cievna mozgová príhoda

Spôsob života určite ovplyvňuje zdravie človeka, kvalitu života a svojím spôsobom sa prenáša na fungovanie centrálneho nervového systému.

Typickým príkladom je spôsob stravovania sa. Pokiaľ konzumujeme potraviny s vysokým obsahom cholesterolu, ktoré spôsobujú aterosklerózu, sekundárne dochádza aj k ateroskleróze mozgových ciev a tie sú  pomerne často príčinou cievnej mozgovej príhody.

Ako akútne stavy v neurológii sú jednou z najčastejších príčin úmrtí. Postihujú síce pacientov vo vyššom veku, častokrát s devastačnými následkami na zmene stavu a spôsobilosti pacienta. Ignorovaním pravidiel zdravej životosprávy si môžeme urýchliť civilizačné ochorenia.

Degeneratívne ochorenia mozgu

Ochorenia, ktoré postihujú pamäť a mozgové funkcie, s narastajúcim vekom takýchto pacientov pribúda. Je to veľmi veľký sociálny aj medicínsky problém. Žiaľ, častokrát nedokážeme nejakým zásadným spôsobom tieto ochorenia liečiť (degeneratívne ochorenia mozgu).

Starecká demencia

Aj keď veda a výskum v tomto veľmi pokročili, všeobecne platí, že používanie a cvičenie mentálnych  funkcii predlžuje ich schopnosti  a odďaľuje riziko stareckej demencie ako aj iných  porúch funkcie mozgu.

Jednoduché praktické učenie sa napr. cudzieho jazyka aj vo vysokom veku je správnou cestou, ako si udržiavať pamäť v kondícii. Strata pamäti býva jedným z najčastejších prejavov zhoršovania funkcie centrálneho nervového systému.

Sledovanie života okolo seba, lúštenie krížoviek, sudoku, to všetko skutočne pomáha. Tréning pamäte je jednoznačne dôležitý.

Do akej miery stres ovplyvňuje funkcie mozgu?

To, že žijeme v dobe, ktorá nám prináša množstvo stresu je zjavné. Takmer každý človek funguje v takomto režime.

Organizmus sa vie vysporiadať so stresom

Organizmus je pripravený na zvládnutie stresov. Už aj naši predkovia boli nútení riešiť kritické situácie v živote a práve stresová reakcia, ktorú riadi mozog ako centrálna riadiaca jednotka,  nato dokáže organizmus pripraviť.

Historicky, keď nastala stresová situácia, nastala aj reakcia, kedy sa množstvo hormónov, ktoré sa nakumuluje, aby chránilo organizmus, bolo nejakým spôsobom aj „vyčerpané“ nejakou akciou – napr. pohyb alebo beh.

Dlhodobý stres má vplyv na mozog

Dnes sa dostávame do stresových situácií napr. v rámci komunikácie na pracovisku a nemáme „ventilový“ mechanizmus, ako ten stres „uvoľňovať“, takže stres sa neustále kumuluje.

Dlhodobý chronický stres je zdrojom problémov, ktoré sa prenášajú aj na mozog. K tomu patrí napríklad vznik:

  • vysokého krvného tlaku – hypertenzia,
  • cukrovky,
  • ďalších ochorení, ktoré v konečnom dôsledku sekundárne ovplyvnia zhoršenú funkciu centrálneho nervového systému.

Preto sa ľudia nevedia sústrediť, nevedia podávať výkon a niektorí následkom chronického stresu „vyhoria“. Krátkodobý, indukovaný stres môže naopak pôsobiť ako určité osviežujúce cvičenie pre mozog.