Spať na novinky
Aktuality z Nemocnice Bory

Teraz je čas na kontrolu

Najčastejšie sa vyskytujúci druh rakoviny u žien na Slovensku je karcinóm prsníka.

Rakovina prsníka zasahuje slečny i dámy

Jedným z najčastejších typov rakoviny u žien je rakovina prsníka, a preto je mimoriadne dôležité, aby sme zvýšili informovanosť nielen medzi mamami, tetami či babkami, ale aj mladými slečnami. Rakovina prsníka si totiž nevyberá.

Najúčinnejšími zbraňami proti tejto zákernej chorobe sú:

  • každomesačné samovyšetrenie,
  • pravidelné absolvovanie preventívnych prehliadok u gynekológa,
  • poznanie významu a dôležitosti včasnej diagnostiky tohto ochorenia a možnosti liečby.

Pre úspešnosť liečby je zásadné, aby sa ochorenie zistilo v čo najskoršom štádiu. Práve vtedy je najväčšia nádej na jeho vyliečenie. Môže k tomu prispieť každá žena samovyšetrením pŕs.

Prečo je prevencia dôležitá pre každú ženu

Súčasťou každomesačnej starostlivosti o ženské zdravie by malo byť aj samovyšetrenie prsníkov, ideálne 3. deň po menštruácii.
Prinášame vám niekoľko tipov, ako správne vykonať samovyšetrenie. Je to jednoduché a pomôže vám v tom pravidlo troch.

Postup pri samovyšetrení prsníkov

  1. Vyšetrujte sa raz mesačne, ideálne 3. deň po menštruácii, vyzlečená od pol pása hore.
  2. Prsníky pozorujte v 3 polohách: v ľahu, pred zrkadlom a v sprche.
  3. Každý prsník si vyšetrite pomocou brušiek troch prostredných prstov.
  4. V každej polohe vyšetrite celý prsník pomalými krúživými pohybmi od kľúčnej kosti až po spodnú líniu prsníkov a od podpazušnej jamky k hrudnej kosti.
  5. Na vyšetrenie pravého prsníka používajte ľavú ruku a naopak.
  6. Pridajte si do kalendára pripomienku na vyšetrenie každý mesiac.

Pozrite si inštruktážne video, kde názorne uvidíte postup samovyšetrenia.

Našla som si hrčku, čo teraz?

Ak si pri pravidelnom samovyšetrení objavíte hrčku, je dôležité nepodliehať panike. Nie každý nález, musí byť zhubný.

Medzi najčastejšie príznaky rakoviny prsníka patrí:

  • zmena tvaru prsníka,
  • vtiahnutie kože – retrakcia prsníka,
  • krvavý výtok z bradavky.

V prípade nálezu hrčky alebo pri spozorovaní akéhokoľvek príznaku, ihneď kontaktujte svojho gynekológa. Ten vás vyšetrí a odporučí na ďalšie vyšetrenie na špecializovanom pracovisku ako je mamografia.

Viac informácií sa dozviete aj na webe www.mojaprevencia.sk.

mammacentrum komplexne vysetrenia a liecba nadorov prsnika

Mammacentrum Nemocnice Bory

Nádory prsníka sú vo svete najčastejšie diagnostikovaná malignita, ktorá má rastúci trend. Aby sme u našich pacientiek zlepšili záchyt nádorov prsníka v skorom štádiu, keď je liečba ešte najúčinnejšia, vytvorili sme v Nemocnici Bory prsníkové centrum Mammacentrum Bory.

V mammacentre vyšetríme všetky pacientky. Tie, ktoré prichádzajú s už zisteným nálezom na prsníku, ale aj tie, ktoré nemajú žiadne ťažkosti a prichádzajú na skríningové vyšetrenie v rámci preventívnych prehliadok.

Cesta pacientky v mammacentre

Pre pacientky s ochorením prsníka zabezpečíme na jednom mieste s jednou žiadankou všetko od diagnostiky cez terapiu až po poradenskú starostlivosť.

  • Zistíme dôslednú anamnézu,
  • zrealizujeme klinické vyšetrenie,
  • zhodnotíme lokálny nález a spádové lymfatické uzliny,
  • zároveň sa vyjadríme k zhodnoteniu zobrazovacích vyšetrení, ktoré pacientka už realizovala ambulantne.

Po multidisciplinárnom seminári pacientka opakovane navštevuje ambulanciu mamárnej chirurgie, kde je podrobne informovaná o operačnom výkone a následnom terapeutickom postupe.

USG prsníkov

Ultrazvuk prsníkov zahŕňa diagnostické vyšetrenie mliečnych žliaz a priľahlých lymfatických uzlín. Vyšetrenie umožňuje vyhodnotiť štruktúru prsného tkaniva, určiť zmeny, ako aj cystické a nádorové novotvary.

Ženy vo veku 20 až 40 rokov by mali absolvovať preventívne sonografické vyšetrenie prsníkov raz za dva roky. K vyšetreniu je potrebná žiadanka od gynekológa alebo lekára špecialistu.

mammacentrum komplexna starostlivost o prsniky rakoviny prsnika

Mamografia

Mamografia sa môže použiť buď na skríning, alebo na diagnostické účely. Výsledkom vyšetrenia je snímka, ktorá zobrazuje vnútorné zloženie prsníkov. K vyšetreniu je potrebná žiadanka od gynekológa alebo lekára špecialistu a predošlá dokumentácia. Nárok na bezplatné preventívne vyšetrenie majú ženy vo veku 40 a viac rokov 1x za dva roky.

Onkologická liečba

V prípade, že pacientke diagnostikujeme pozitívny nález, je predstavená na multidisciplinárnom onkologickom seminári. Tam sa stretnú špecialisti viacerých odborností a spoločne rozhodnú o najlepšom postupe liečby.

V rámci komplexnej starostlivosti o pacientky s karcinómami prsníka poskytujeme v Nemocnici Bory onkologickú liečbu. Na pracovisku radiačnej onkológie je k dispozícii najmodernejší lineárny urýchľovač Elekta Harmony Pro, na ktorom pacientky podstupujú liečbu žiarením.

Pacientkam môžeme ožarovať celý prsník. Pacientky s ľavostranným karcinómom prsníka ožarujeme v nádychu, čím výrazne šetríme srdce a pľúca.

Viac sa dozviete v novom videu.

Objednajte sa na mamografiu či sono pŕs online

Pacientky Mammacentra Nemocnice Bory sa môžu objednať na mamografické vyšetrenie či sono prsníkov nielen telefonicky cez naše kontaktné centrum na čísle 0950 105 510, osobne na recepcii nemocnice, ale aj online prostredníctvom nášho rezervačného systému.